Köveskál

2018-2019

kiviteli terv

tervezők: Kovács Zsófia, Gyulovics István, Alkér Katalin, Tóth Szilvia

A 19. század közepéről származó lakóépület a Balaton-felvidéki építészet védett történeti példája sok különlegesen szép részlettel. Új gazdái a lakóház téli-nyári használatát tervezik a mai igényeknek megfelelően. Az egykori magtár, mint legnagyobb, impozáns közösségi tér válik nappalivá: téglaboltívekbe tagozott konyhával és a rájuk rímelő egyedi kandalló-lépcsővel.  A háromosztatú házban három szoba alakítható ki. Az egyes szobák karaktere más és más: a szülői háló fölött padlásszoba készül különleges kilátással a Hegyestűre. A gyerekszoba félig galériázott lesz, míg a középső szoba az egykori szabadkéménytől válik egészen egyedivé: egy fénykürtőn keresztül, felülről szeretnénk megvilágítani. Az L-alakú épület szárai által közre fogottan terasz készül, ez teremt az eddiginél szorosabb kapcsolatot a kerttel. A gazdasági épületet felújítására egy második ütemben kerül majd sor. Az épület fűtését és hűtését megújuló energiaforrásra alapozzuk. A felújítás az épület építészeti értékeinek és a történeti településképében betöltött szerepének megőrzését elsődleges szempontnak tekinti, melynek során a tömegforma nem változik, az anyaghasználat a hagyományos kő, világos színűre festett vakolat marad, cserépfedéssel, keskeny profilú nyílászárókkal.